062 823 597

EREKTILNA DISFUNKCIJA?

Erektilna disfunkcija ili poremećaj erekcije je seksualni poremećaj prilikom kojeg muškarci ne mogu doseći ili zadržati čvrstu erekciju penisa potrebnu za uspješan spolni odnos. Ponekad se poremećaj erekcije naziva i impotencija, ali u današnje vrijeme sve se više koristi naziv erektilna disfunkcija. Na ovoj stranici mi ćemo u buduće koristiti termin erektilna disfunkcija ili ED. Erektilna disfunkcija često djeluje negativno na kvalitetu života, ne samo oboljelih muškaraca, već i njihovih partnerica. Na erektilnu disfunkciju odnosno impotenciju može utjecati niz faktora koje svrstavamo u dvije grupe. Organski i psihogeni. U 80-tim godinama prošlog stoljeća prevladavalo je mišljenje da je u 90% slučajeva uzrok erektilne disfunkcije psihogen, a u samo 10% slučajeva uzrok organski. Danas se smatra da su uzroci erektilne disfunkcije u više od 80% slučajeva organski faktori.

Erektilna disfunkcija se javlja u više oblika:

  • kao trajna nesposobnost postizanja erekcije
  • kao nesposobnost postizanja dovoljno čvrste erekcije kako bi došlo do penetracije
  • kao nesposobnost zadržavanja erekcije dovoljno dugo koliko je potrebno za uspješni spolni odnos.

Problemi s erekcijom češći su nego što mislite.

Erektilna disfunkcija može se liječiti. Uz pravilno liječenje možete poboljšati kvalitetu svojih erekcija i očekivati da ćete normalno uživati u zdravom seksualnom životu. Najistaknutiji napredak u liječenju ED dogodio se uvođenjem sildenafil citrat-a (Viagra) 1998. godine u SAD-u.


Statistika ED

Približno 52% muškaraca nakon 40. godine ima ili je već imalo problema s erekcijom. Erektilna disfunkcija sve češće se javlja u svim godinama starosti. Čak i mlađi muškarci (od 18 do 29 godina) svjedoče o poteškoćama povezanim sa postizanjem erekcije.

Postoje različite razine ED. Liječnici ED često klasificiraju kao blagu, umjerenu i tešku. Razine ED se temelje na odgovorima na sljedeća pitanja: Koliko često imate erekciju? Koliko dugo traje erekcija? Da li je erekcija dovoljna za spolni odnos?

BLAGA ED. Muškarci s blagom ED ponekad nisu zadovoljni s erekcijom.

UMJERENA ED. Muškarci s umjerenom ED katkad imaju erekciju, ali je ne mogu održati. Ponekad se dogodi da njihova erekcija nije dovoljna za zadovoljavajući spolni odnos ili da usred odnosa izgube erekciju.

TEŠKA ED. Muškarci s teškom ED ne mogu postići erekciju.

Čak i blaga ED može muškarcu biti prilično traumatična i također može utjecati na njegovu partnericu. Važno je da muškarci s ED bilo koje razine znaju da ju ne smiju zanemarivati i ignorirati, već se moraju aktivno uključiti u rješavanje problema ED. Što više znate o problemu koji vas muči, uspješnije ćete moći sudjelovati u njezinom liječenju.


Uzroci ED

Psihogena erektilna disfunkcija

Psihogena ED je rjeđi oblik ED. Više pogađa mlađu populaciju muškaraca. Često se javlja zbog straha od neuspjeha. Psihogena ED zna se javiti zbog umora, stresa na poslu, stresnog događaja, pomanjkanja seksualnih odnosa, nesvjesne homoseksualnosti, jako narušenih ljubavnih ili bračnih odnosa... Karakteristika psihogene ED je da je erekcija još uvijek prisutna u uvjetima noćne erekcije ili da se može postići erekcija masturbacijom. .

Organska erektilna disfunkcija

Organska erektilna disfunkcija je uzrok erektilne disfunkcije u čak 80% slučajeva. Neki muškarci smatraju da je normalno kada erektilna funkcija slabi s obzirom na dob. Međutim, dob sama po sebi ne bi trebala uzrokovati poremećaj erekcije. Uzrok je obično nešto što remeti normalan protok krvi, npr. drugi zdravstveni problemi, lijekovi ili nezdrav način života. Istina je da se brojni zdravstveni problemi javljaju kod starijih muškaraca. Šećerna bolest, bolest bubrega, kronični alkoholizam, multiplaskleroza, ateroskleroza, krvožilne bolesti i neurološke bolesti odgovorne su za čak 70% slučaja ED. ED može biti i nuspojava nekih često korištenih lijekova kao što su lijekovi za snižavanje krvnog tlaka, antihistaminici, antidepresivi, tablete za spavanje, apetit inhibitori, itd... Mogući uzroci ED mogu biti također i nezdrav život, alkohol, pušenje...

Organski uzroci ED mogu se ukratko podijeliti na:

zdravstveno stanje
lijekove
navike i stil života


1) 1) Zdravstveni poremećaji koji često uzrokuju poremećaj erekcije

Bolesti, kao što su šećerna bolest, bolesti srca i visok tlak utječu na normalan protok krvi, također oštećuju krvne žile, živce i vezivno tkivo, sve ono što sudjeluje u procesu dosezanja i održavanja erekcije.

Šećerna bolest
Mogućnost ozbiljnih problema s erekcijom kod muškaraca koji imaju dijabetes je tri puta veća od ostalih muškaraca. ED može biti prvi znak šećerne bolesti kod 12% dijabetičara.

Visok krvni tlak
Studija je pokazala da 68% muškaraca s visokim krvnim tlakom ima problema s erektilnom disfunkcijom. Visoki krvni tlak može uzrokovati suženje krvnih žila. Suženje krvnih žila može ometati dotok krvi u penis i time smanjiti kvalitetu erekcije.

Dislipidemija
Visoka razina ukupnog kolesterola i niska razina lipoproteina visoke gustoće (HDL) važan je faktor rizika za razvoj ED.

Bolest srca
Kao što je visok krvni tlak, bolest srca također može utjecati na protok krvi u penis što direktno utječe na kvalitetu erekcije. Vjerojatnost pojave teške ED kod muškaraca koji imaju problema sa srcem je četiri puta veća nego kod ostalih muškaraca.

Bolest pluća, jetre, bubrega
ED se javlja kod 30% bolesnika s kroničnom opstruktivnom plućnom bolesti (KOPB). 50% bolesnika s kroničnom bolesti jetre ima ED. Kod alkoholne ciroze jetre, ED se javlja kod 75% bolesnika. Polovica bolesnika s poremećajem rada bubrega (zatajenje bubrega) ima ED.

Neurološka oboljenja
ED je često posljedica oštećenja mozga (traume, moždani udar, multipla skleroza, Parkinsonove bolesti, epilepsije, Alzheimerove bolesti). To može biti posljedica oštećenja leđne moždine (osobito ozljede- paraplegičara). Također može biti neispravni ili oštećeni periferni živci: dijabetičke neuropatije, radikalne prostatektomije.

Depresija
Depresija, uz stres, brige i strah od neuspjeha doprinose poremećaju erekcije. U isto vrijeme muškarci sa slabom erekcijom zbog fizičkog uzroka, mogu biti depresivni, anksiozni ili pod stresom.

Ostale bolesti
Drugi zdravstveni problemi koji mogu uzrokovati probleme s erekcijom su:

• bolest bubrega
• kronični alkoholizam
• ateroskleroze, također poznato kao začepljenje, zadebljanje, ovapnjenje krvnih žila.

Uzrok ED može biti operativna intervencija i tretman. Kod operacije zdjelice može doći do ozljeda živaca i krvnih žila potrebnih za normalnu erekciju. Ono što može osobito dovesti do ED su radikalna prostatektomija, cistektomija, rektalna resekcija i aorto-bifemoralni bypass. Kod 20-75% bolesnika ozračenih zbog malignih bolesti prisutan je rizik od ED. ED može se pojaviti odmah nakon zračenja, a može se razviti i kroz nekoliko godina.


2) 1) Neki lijekovi i tretmani mogu utjecati na erektilnu disfunkciju

Često na erekciju ne utječu neposredno zdravstveni problemi, već lijekovi koje je potrebno uzimati radi različitih bolesti.

To su lijekovi za liječenje:

• visokog krvnog tlaka (beta blokatori), blokatori kalcijevih kanala, (diuretici thiazide)
• depresije (digoksin, amiodaron)
• bolesti srca
• alergije
• anksioznosti
• ulkusne bolesti (čira)
• drugih lijekova (LH-RH agonisti, antiandrogeni,estrogeni, spironolakton, cimetidin i ostali)

Pri uzimanju lijekova treba se pridržavati uputa liječnika ili ljekarnika. Lijekovi mogu utjecati na Vašu seksualnu funkciju, konzultirajte svog liječnika-ponekad će Vam propisati drugi lijek koji će smanjiti ili eliminirati problem. On vas također može savjetovati o nuspojavama i interakciji različitih lijekova koji mogu utjecati na kvalitetu Vaše erekcije.


3) 1) Neke navike koje mogu utjecati na erektilnu funkciju

Smanjenje erektilne funkcije mogu prouzročiti neke navike, uključujući:

Pušenje
Pušenje oštećuje vaše arterije. Uzrok problema s cirkulacijom krvi, kao što su poteškoće u postizanju i održavanju erekcije. Muškarci koji puše trebali bi se konzultirati sa stručnjakom medicinske struke o mogućim načinima odvikavanja od pušenja.

Alkohol
Prekomjerno konzumiranje alkohola često utječe na erektilnu disfunkciju.

»Rekreativne« droge
Rekreativne droge-npr.marihuana ili kokain- često utječu na erektilnu disfunkciju. To vrijedi i za anabolne stereoide.

Prehrambene navike i kolesterol
Hrana s visokim udjelom masnoća može uzrokovati začepljenje arterija i narušiti protok krvi što je glavni uzrok problema s erekcijom. Veća vrijednost kolesterola povećava rizik od smanjenja erektilne funkcije.

No, kolesterol nije uvijek loš. Ako povećavate vrijednost dobrog kolesterola (lipoproteina visoke gustoće, HDL) i smanjite unos lošeg kolesterola (lipoproteina niske gustoće, LDL), možete umanjiti mogućnost pojave erektilne disfunkcije. Nekoliko osnovnih savjeta za povećanje unosa HDL ili smanjenje unosa LDL:

• jedite namirnice koje su bogate vlaknima
• ako koristite ulje za kuhanje koristite umjesto biljnog ulja maslinovo ulje
• redovito vježbajte
• prestanite pušiti.